Vitaminų nauda odai, plaukams ir nagams

Vitaminų nauda odai, plaukams ir nagams

Vitaminai ir mineralai yra gyvybiškai svarbūs sveikatai, tačiau jų teikiamos naudos odai, plaukams ir nagams dažnai lieka nepakankamai įvertintos. Ką vertėtų žinoti apie vitaminus, dalyvaujančius normalios plaukų, odos ir nagų būklės palaikyme?

 

Odos sveikatai ypač svarbus vitaminas C, kuris skatina kolageno gamybą. Kolagenas atsakingas už odos stangrumą ir elastingumą. Tuo tarpu Vitaminas E yra puikus antioksidantas, apsaugantis odos ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos. Biotinas, dar žinomas kaip vitaminas B7, taip pat yra svarbus odos sveikatai, jis yra atsakingas už tinkamą drėgmės kiekį, todėl padeda išvengti odos išsausėjimo. L-lizinas yra būtinas kolageno gamybai, o vitaminas B5 padeda palaikyti sveiką odos barjerą.

 

Sveiki plaukai – tai žvilgantys, stiprūs ir gyvybingi plaukai. Ar žinojote, kad plaukams labai svarbus biotinas? Būtent šis vitaminas padeda plaukams augti stipriems ir sveikiems. Tiesa, sąrašą pratęskime. Sveikų plaukų gyvenimui itin svarbus Cinkas, jis skatina plaukų augimą ir mažina plaukų slinkimą, o štai selenas apsaugo plaukų folikulus nuo aplinkos žalos.

 

Stiprūs nagai – daugelio siekiamybė. Kurie vitaminai dalyvauja nagų sveikatos procesuose? Nagų stiprumui reikalingas silicis, jis padeda išvengti nagų plokštelės trapumo. Cinkas ir varis dalyvauja nagų augimo cikle ir yra labai svarbūs bendrai nagų sveikatai, apsaugo nagus nuo lūžinėjimo.

 

Renkantis maisto papildus odai, plaukams ir nagams, svarbu atsižvelgti į jų sudėtyje esančių vitaminų ir mineralų šaltinius. Cinko pikolinatas, tiamino hidrochloridas ir L-lizinas yra puikūs pasirinkimai dėl jų biologinio prieinamumo ir efektyvumo. Maisto papildai taip pat gali padėti užtikrinti, kad gaunate pakankamai visų aukščiau išvardintų maistinių medžiagų, mat su maistu šių medžiagų gauname mažai.

 

Svarbu nepamiršti, kad geriausi rezultatai galimi derinant sveiką ir subalansuotą mitybą, gyvenimo būdą ir fizinį aktyvumą. Prieš pradedant vartoti bet kokius papildus, rekomenduojama pasitarti su savo sveikatos priežiūros specialistu.